Biodiversitat

Pel què fa al valor natural de l’espai, destacar que les muntanyes de l’Ordal són considerades d’alt interès natural i estan incloses al PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya) i a la Xarxa Natura 2000 per la seva biodiversitat. Això els confereix una protecció especial.

 

Espais de la xarxa Natura 2000 (ZEC i ZEPA)

L’Ordal gaudeix també de la catalogació de zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), que té com a protagonista la parella d’àguiles cuabarrades, espècie protegida i en greu en perill d’extinció, que fa més de 30 anys nia als penya-segats característics de Gelida i té la zona preferent de caça a la plana, just als seus peus.

De la plana a l’Ordal hi transcorren dos connectors ecològics reconeguts en el Pla Director de l’Alt Penedès que permeten la mobilitat de la fauna a escala regional entre espais protegits PEIN i Natura 2000. En direcció nord-sud hi ha el connector Ordal-Roques Blanques-Montserrat i en direcció oest.est el connector ecològic del riu Anoia. Els meandres de la plana fluvial entre les Cases Noves i el Puig connecten amb el connector format pel torrent de la Rierussa (provinent de les valls de l’Anoia) i la Vallbardina (provinent d’Ordal).

El Pla d’Ordenació Urbana Municipal de Gelida es va esmenar per reconèixer el connector Ordal-Montserrat en el sector del Puig i la Vallbardina, però encara avui en el sector de la Rierussa hi té una greu discrepància amb el Pla director de l’Alt Penedès, tot i tractar-se d’una planificació comarcal de rang superior.

Pla Director Alt Penedès: Connectors ecològics